Infrastrukturális fejlesztés a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban

EFOP 4.2.3

Nagyszabású infrastrukturális beruházás kezdődött a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban. A fejlesztés eredményeként az intézmény versenyképes szolgáltatásokat tud biztosítani a pedagógushallgatók számára. Többek között a nevelési-oktatási tevékenység megvalósításához használt termek, szertárak, illetve a tanári helyiségek felújítása valósul meg az Európai Unió 419,77 millió Ft összegű, vissza nem térítendő támogatásából.

 

Közel 420 millió forintnyi európai uniós támogatás segítségével újítják fel a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium épületét. Az intézményben belső felújtás zajlik, többek között a tantermek és egyéb helyiségek festését végzik el. Emellett lecserélik tantermek, irodák, közösségi helyiségek, és tanulást segítő infrastrukturális helyiségek aljzatának elhasználódott PVC burkolatát is. A felújítással megelőzhetők a tanulói balesetek, a padlócserével csökkenthető az egészségre ártalmas por mennyisége. Az iskolában több tanulást segítő helyiségben nem volt eddig lehetőség a melegvizes kézmosásra, a meglévő mosdókagylók kopottak, sérültek, a csaptelepek elavultak voltak. Most a szaniterek cseréjével az intézmény tanulóit tisztább, higiénikusabb környezet veszi majd körül. A nevelési-oktatási helyiségek ablakainak árnyékolása is része a projektnek. A helyiségek megfelelő megvilágítást, a tanulók egészségmegőrzéséhez szükséges fény-árnyék viszonyokat, ugyanakkor a napsütéses időszakokban a helyiségek megfelelő hőmérsékletét is megoldják így klimatizálás nélkül. Az iskola tornatermében a világítás korszerűsítése zajlik. A beépítendő új fényforrások hosszabb élettartamúak, alacsonyabb energiafogyasztást, és így alacsonyabb hőkibocsátást tesznek lehetővé.

A projekt keretében akadálymentesítés, infókommunikációs akadálymentesítés, eszközbeszerzés is megvalósul. Mivel az érintett intézmény bejáratainak akadálymentes megközelíthetősége egy korábbi fejlesztés eredményeként már biztosított, így a mostani infrastrukturális fejlesztés részeként, termek, szertárak, illetve a tanári helyiségek esetében kicserélik a bejárati ajtókat, valamint az ajtók küszöbeinek akadálymentesítését is elvégezik. A beruházás része a tantermek bútorzatának cseréje is, a mobil és könnyen elmozdítható padok, a korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását segítik majd. A korszerű, anatómiai kialakítású iskolabútorok segítségével a jövőben zökkenőmentesen megvalósítható a tantermek átalakítása differenciált, csoportos órai munkákhoz. Összességében, a 100%-os vissza nem térítendő támogatás segítségével az átalakítások a tanulók, és a szakmai gyakorlatukat az intézményben töltő pedagógus hallgatók számára egy egészségesebb, méltányosabb tanulási környezet eredményeznek. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Projekt azonosítója: EFOP-4.2.3-22-2022-00014

Kedvezményezett neve: Nyíregyházi Egyetem

Projekt címe: A Nyíregyházi Egyetem Eötvös J. Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium infrastrukturális fejlesztése

Projekt kezdőnapja: 2022.11.07.

Projekt befejezésének várható dátuma: 2023.10.30.

A projektről további információ kérhető: palyazat@nye.hu

 

GALÉRIA

A fejlesztés előtti állapot

Elkezdődött a felújítás

Felújítás közben, befejezés